vrijdag 19 augustus 2011

Eindresultaat

Als laatste bericht van dit blog wil ik vertellen hoe ik deze opdracht heb beleefd.
Het blijkt dat drie uur per logo niet erg veel is om gericht onderzoek te doen, een perfect eerste ontwerp te maken of een ultieme creatie te creëren. Toch was dat ook niet het doel van de VSP-opdracht. Het doel voor mij was om mijn Photoshop en Illustrator vaardigheden te verbeteren en ik vind dat dit aardig is gelukt. Mijn pentool behandeling is enorm verbeterd en tijdens het ontwerpen ben ik vele nieuwe dingen tegengekomen, waarvan ik eerst niet wist dat ze er waren. Enkele voorbeelden waren de mogelijkheid om letters om te vormen, de filters die dus ook in Illustrator aanwezig waren en het alignen van elementen met de shift- en alt-toets.

Daarnaast was dit ook een goede oefening in het maken van iets vanuit een ontwerp en niet vanuit een gedachte. Door vooraf te bepalen hoe een ontwerp er (ongeveer) uit moet zien, kon ik oefenen met iets maken aan de hand van een voorbeeld. Dat is iets wat ik in de werkelijkheid ook veel zal tegenkomen, dus dat vind ik erg belangrijk.

Als laatste: om illustraties te creëren gebruik ik liever illustrator, vandaar dat dit programma meer gebruikt is. De Photoshop logo's (FC Twente, Ajax, NAC, PSV (eerste logo) en Feyenoord zijn daardoor anders dan de andere. Ik heb echter bewust voor wat meer creatie gekozen en iets minder "logo".

Als laatste nog een link naar het bestand met de tijd die er besteed is per club (als schematisch ingestelde autist, houd ik dit graag bij): link

dinsdag 16 augustus 2011

18e Logo


Oh, Oh, Den Haag: ADO Den Haag!

Met ADO Den Haag sluit mijn lijst van voetballogo’s en bijbehorende geschriften. ADO is een voetbalclub met echte Haagse Bluf: er wordt altijd strijd geleverd door de werkpaarden van deze club. Ook de supporters zijn nauw verbonden met de club en staan garant als uitstekende 12e man gedurende de thuiswedstrijden van deze club.

Alhoewel ADO Den Haag altijd een relatief onbekende middenmoter is geweest, baarde de club afgelopen seizoen opzien door vrijwel het hele seizoen mee te doen om de plaatsen die recht gaven op Europees voetbal, wat uiteindelijk resulteerde in de derde voorronde van de Europa League in het huidige seizoen. Met al die vechtlust en trouwe supporters werd dus eindelijk een vuist gemaakt.

Hierna heb ik ook dit logo aangepast, omdat ik niet tevreden was over de vuist en de reactie kwam dat de letters niet goed leesbaar waren:


De mindmap en het eerste ontwerp: 



17e Logo


Club uit de achterhoek: De Graafschap.

De Graafschap is vergelijkbaar qua niveau met VVV Venlo en Exceslior. Allen zijn ze of onderaan in de Eredivisie te vinden, of bovenaan in de Jupiler League. Van deze drie clubs heeft de Graafschap toch wel de meeste persoonlijkheid in de vorm van de superboeren, zoals de bijnaam van de spelersgroep en de achterban luidt.

Die bijnaam komt voort uit de club zelf, die net als PSV vaak door andere ploegen werd uitgemaakt door boeren. Na een ludieke actie van een supporter werd bedacht dit een andere wending te geven en sindsdien is de naam Superboeren geboren. 

De mindmap en het eerste ontwerp:



16e Logo


De club die groot is geworden onder Scheringa: AZ Alkmaar!

AZ was de grote verassing van een aantal jaar geleden. Onder aanvoering van topcoach Louis van Gaal werden ze achtereenvolgens tweede en kampioen van Nederland, met attractief en aanvallend voetbal. Onder leiding van bankmagnaat Dirk Scheringa is deze club uitgegroeid tot de vierde club van Nederland, maar die droom werd pijnlijk verstoord met het vallen van het imperium van deze leider.

Toch is er sinds die tijd iets veranderd in Alkmaar, waar vroeger de stad bekend stond om haar kaasmarkt is er nu plaats in de harten van de inwoners voor het Europees georiënteerde AZ, dat graag om alle prijzen meestrijdt. Hoewel wat van haar glans verloren is deze club nog steeds in staat om het elke ploeg uit de competitie lastig te maken.

De mindmap en het logo:



15e Logo


De club uit de Domstad: FC Utrecht.

FC Utrecht is een stabiele subtopper in handen van meneer van Seumeren, een Utrechtse zakenman die ervoor zorgt dat FC Utrecht een ijzersterke financiële positie hanteert. Vanuit de stad Utrecht is de plaatselijke voetbalclub hun trots en vooral het vermogen zich op te laden voor thuis- en bekerwedstrijden is bekend in de vaderlandse competitie. Daarnaast heeft FC Utrecht alijd al een felle rivaliteit gekend met club als Ajax en PSV, omdat FC Utrecht volgens de inwoners van de stad niet onderdoet voor deze rijkeluisclubjes.

FC Utrecht staat voor hard werken, niet zeuren en jezelf altijd weer opladen voor de volgende wedstrijd.


De mindmap en het eerste ontwerp:



14e Logo


De laatste club uit de traditionele Top-3: PSV!

PSV is een club, die samen met Ajax en Feyenoord de top-3 van het Nederlandse voetbal vormt. Voor deze club is het kampioenschap altijd het doel aan het begin van het seizoen en de focus ligt vaak op Europees voetbal. PSV heeft de laatste tijd de nodige financiële problemen gekend en werd gedwongen aan te kloppen bij de gemeente Eindhoven om te voorkomen dat ze failliet zouden gaan. Dit gebeurde met succes, waardoor PSV nu weer de financiële middelen heeft om voor succes te zorgen.

PSV is daarnaast nauw verbonden met Philips, het samenwerkingsverband komt voort uit het feit dat beide altijd erg belangrijk zijn geweest voor Eindhoven, de een voor entertainment, de ander voor werkgelegenheid. Onlangs is het contract voor weer een aantal jaar verlengd en de inkomsten die PSV ontvangt uit deze sponsordeal is al jaren een vast deel van de begroting.



De mindmap en het eerste ontwerp:




Het eerste logo, waar ik niet tevreden over was: 


13e Logo


De tweede club uit Rotterdam: Excelsior.

Rotterdam heeft een weelde aan voetbalclubs, met Feyenoord, Sparta en Excelsior als de bekendste. Waar Feyenoord ooit een topclub was (en is), zijn Sparta en Excelsior altijd in de schaduw van de grote broer blijven staan. Excelsior heeft wel goede connecties met Feyenoord en is een heuse opleidingsclub. Feyenoord kan spelers gratis uitlenen aan Excelsior, om ze zo de nodige ervaring op te laten doen op hoog niveau.

Maar met Excelsior gaat het steeds beter, vandaar de groene opgaande lijn op het energiedrankje dat Excelsior Rotterdam heet. Misschien is er over een tijd geen energiedrankje van de grote broer meer nodig en worden zij de nummer één van Rotterdam?



De mindmap en het eerste ontwerp:



12e Logo


De andere club uit Limburg: Roda JC.

Roda JC heeft altijd gezelligheid en saamhorigheid uitgestraald en de supporters zijn trots op de club. Dit werd pijnlijk duidelijk toen het voor financiële redenen beter was dat Fortuna Sittard en Roda JC zouden fuseren, maar de supportersgroepen dit met succes tegenhielden.

Tijdens carnaval gebeurt er iets speciaals in het stadion van Roda JC. Tijdens een thuiswedstrijd in deze periode gaan alle supporters verkleed naar het stadion om zo voor extra sfeer te zorgen. Het carnavalsmasker staat voor de gezelligheid en het oog voor het voetbal van de supporters uit Kerkrade.

De mindmap en het eerste ontwerp:



11e Logo

Volksclub uit Fryslân: SC Heerenveen.

SC Heerenveen is een ietwat teruggevallen subtopper uit de jaren ’90 en ’00. Waar ze met voorzitter Rieme van der Velden een aardige club en status had opgebouwd, moet SC Heerenveen het nu vooral weer hebben van de zaken die voor deze club centraal staan: clubliefde, passie voor de bal en een goed teambeleid. Door deze zaken weer te combineren, hoopt deze club weer wat van de verloren glorie op te bouwen en weer meet te doen voor Europees voetbal.

SC Heerenveen is ook trots op Friesland, voorafgaand aan de wedstrijd wordt altijd het Friese volkslied in eigen stadion gespeeld. De supporters zingen uit volle borst mee, de spelers hebben daar vaak meer problemen mee.


De mindmap en het eerste ontwerp:


10e Logo


De club uit Nijmegen: NEC.

NEC is een typische, Hollandse provincieclub: middenmoter, met soms een uitschieter naar boven of naar beneden. De Nijmegenaren laten zich niet gauw afleiden door rare aankopen, technisch wanbeleid of door snelle aankopen, maar laten vooral hun voeten spreken. De club heeft ook nog iets bijzonders gepresteerd, het afgelopen seizoen: ze hebben de topscorer (ook wel winnaar van de gouden schoen) geleverd in de Eredivisie. Door deze redenen kon het logo van NEC niet anders zijn dan een voetbalschoen.


Na wat reacties is besloten het logo wat aan te passen, i.v.m. het feit dat niet duidelijk was waar de achtergrond voor stond en de grootte van de voetbalschoen:

De mindmap en het eerste ontwerp:



9e Logo


En dan een van de Libo-clubs uit Nederland: VVV Venlo.

VVV is altijd al een club geweest die bungelt tussen de Eredivisie en de Jupiler League, ze zijn een van die clubs die vrijwel altijd spelen in de nacompetitie, maar hebben de afgelopen jaren goed gepresteerd. De supporters van VVV zijn trots op hun club en op hun provincie, Limburg. In het stadion van VVV (De Koel) is het altijd erg gezellig, vandaar dat ik gekozen heb om het Limburgse gevoel terug te laten komen in het logo, met de vlaai.

VVV heeft altijd moeten puzzelen in hun selectie, mede doordat goede spelers al snel worden weggekocht door betere clubs uit het binnen- en buitenland. Vallen de stukjes echter allemaal op hun plaats, dan kunnen er mooie dingen gebeuren in Venlo.



De mindmap en het eerste ontwerp:



8e Logo


De club uit mijn geboortestad: Willem II.

Willem II is een club die amper 15 jaar terug nog in de Champions League meespeelde, onder leiding van huidig-FC Twente-trainer Co Adriaanse. Daarnaast is het echter bergafwaarts gegaan met de eens zo rijke club. Door het wegvallen van belangrijke spelers en financieel wanbeleid is de club vorig seizoen zelfs gedegradeerd naar de Jupiler League, de Nederlandse eerste divisie.

Willem II vergelijkt zich graag met de koning van de zelfde naam, de hoofdtribune heet de King Side en het stadion heet tegenwoordig het Koning Willem II stadion. Ik heb ervoor gezorgd dat ze een eigen relikwie hebben, de koningsstaf. Helaas hangt er wel een bordje aan, want zolang ze in de eerste divisie spelen, zullen ze het moeten bezichtigen in het museum.



De mindmap en het eerste ontwerp:




7e Logo


En nu de Trots van het Noorden: FC Groningen!

FC Groningen is een club die al jaren kan rekenen op sympathie uit heel Nederland. Het gezegde er gaat niets boven Groningen is bij iedereen bekend, maar misschien iets minder bij de voetbalclub zelf. Zo scout FC Groningen al jaren bij verschillende Scandinavische landen en zijn er al een aantal Zweden, Denen en Finnen doorgebroken bij deze provincieclub.

Het scoutingnetwerk van Groningen is gewoonweg erg goed, hieraan wordt veel aandacht besteed binnen de club. Vandaar ook het vergrootglas als logo, veelal bekend van Google. Daarnaast is het vergrootglas ook nog een soort kompas, want de spelers weten de weg naar Groningen vaak goed te vinden.



De mindmap en het eerste ontwerp:



maandag 15 augustus 2011

6e Logo


En dan een prachtig provincieclubje met allure: Herácles Almelo.

Herácles is genoemd naar de Griekse halfgod Héracles, met de nadruk op een andere klinker. In Almelo zijn ze trots op deze cultclub, maar tegelijkertijd erg jaloers op grote broer FC Twente, verderop spelend in Enschede. Het lijkt me dat deze Almeloërs wel wat Griekse goden kunnen gebruiken, dus heb ik besloten een tempel voor hen te bouwen.

Deze Griekse zuilentempel is een tempel voor Herácles, maar ook voor het voetbal zelf, want daar zijn ze allemaal gewoon gek van in deze streek. Het zwart-wit is niet alleen een symbool voor de clubkleuren, maar ook voor de ‘moderne-oudheid’ die Herácles uit wil stralen.



De mindmap en het eerste ontwerp:



5e Logo


En een andere club die de weg omhoog wil inslaan: Vitesse.

Vitesse is altijd een provincieclub geweest die goede en mindere resultaten behaalde. Nooit echt top/subtop, maar meer een stevige middenmoter. Toch is hierin de laatste jaren iets veranderd. Met het binnenhalen van Merab Jordania, de Georgische geldschieter is besloten te gaan voor het kampioenschap door nieuwe spelers binnen te halen. Hoewel dit niet overal in Nederland werd goedgekeurd, was het voor de supporters van de club uit Arnhem feest.

Met het wat slappe imago van de club werd toen gebroken, de adelaar tot nu toe symbool voor Vitesse, heb ik vervangen door een wesp. Immers de club is stekeliger dan voorheen en is bereid te werken voor de top. Daarnaast heb ik gekozen voor een wat Amerikaans uiterlijk van dit logo, iets wat je veelal terugziet in het Amerikaanse basketbal of honkbal.



De mindmap en het eerste ontwerp:


4e Logo


De kampioen van twee jaar terug: FC Twente!

Vanaf dit logo is gekozen voor een andere aanpak. Waar ik bij de vorige drie logo’s gewoon klakkeloos ben begonnen met ontwerpen, heb ik vanaf nu bij elke club een korte brainstorm gehouden, door middel van een mindmap en heb ik ook achtergrondinformatie opgezocht in de seizoensgids van voetbal international en de websites www.eredivisie.nl en www.vi.nl.

FC Twente is een relatief nieuwe topclub, het heeft altijd wel rond de subtop gepresteerd, maar heeft met voorzitter Joop Munsterman een weg omhoog gevonden. Het kampioenschap en de tweede plaats in de afgelopen twee jaar vormen daar het bewijs van. Toch is FC Twente nog altijd een club die gewoon blijft en zichzelf tegen “het grote geld” beschermd. Vandaar de gekozen is voor een logo in de vorm van een heus rond schild, met als opdruk een combinatie tussen een pijl en een mannetje dat met beide benen op de grond blijft staan.



Hier zijn de mindmap en het eerste ontwerp.